Bekijk hier de foto’s

Op vrijdag 9 mei was er een activiteit van YoungSeven in de pastorie van Schagen. De titel zegt het al een beetje; uit de gevangenis en dan….? Exodus is een organisatie die zich al jaren inzet voor (ex-) gedetineerden in ons land. Ieder jaar komen er in Nederland gemiddeld 35.000 gevangen vrij. Echter 70-75% van de mensen recidiveert regelmatig. De maatschappij draagt mede bij aan het recidiveren van gevangen, omdat mensen gevangenen vaak een stigma geven. Hierdoor is het moeilijk voor ex-gedetineerden om weer een normaal leven op te bouwen na een periode in de bajes. Exodus probeert met deze mensen weer een leefritme op te bouwen zodat ze weer mee kunnen draaien in de maatschappij. Iedereen verdient namelijk een tweede kans. Belangrijk hierbij is het vinden van dagbesteding zoals werk of een opleiding, zodat je een nuttige invulling hebt en oude patronen kunt doorbreken. Exodus biedt echter meer. Ze kijken ook naar de persoon met zijn/haar problematiek. Sommige (ex-) gedetineerden hebben schulden, zijn verslaafd of hebben geen sociaal netwerk meer. Exodus ondersteunt deze mensen hierbij, zodat ze hun eigen problematiek op kunnen lossen en hun kansen vergroten om weer terug te keren in de maatschappij.

De jongeren vonden de avond zeer interessant en vernieuwend. De gastspreker kon zeer geanimeerd vertellen over de problemen die (ex-) gedetineerde ondervinden als zij weer vrijkomen en waardoor het kan dat zoveel gevangenen weer de fout in gaan als ze vrij zijn. Ook de begeleiders van YoungSeven vonden het een indrukwekkende avond en inspireerde hen om misschien ook vrijwilligerswerk voor Exodus te gaan doen. Wij vonden het een zeer geslaagde avond!
 
Als je meer wilt weten over Exodus of (ex-) gedetineerden kijk dan even op:  http://www.exodus.nl/Over_Exodus_203.html. Ook kun je er interessante filmpjes vinden van ex- gedetineerden, medewerkers en vrijwilligers binnen Exodus: http://www.exodus.nl/Een_goed_verhaal_423.html.