Bekijk hier de foto’s

Zondagmiddag 5 maart kwamen we met de jongeren bij elkaar in de pastorie in Heerhugowaard De Noord.

Aan de hand van mooie gekalligrafeerde boeken uit het verleden hebben we het monnikenwerk van vroeger bestudeerd. Waar werd op geschreven? Hoe ging het schrijfproces in z’n werk? Hoe losten monniken het op als ze een foutje maakten, of een zin vergaten op zo’n mooi geschreven bladzijde? Pastor Tilma had stukjes van zo’n manuscript uitvergroot op het grote scherm zodat we het goed konden bestuderen.

Daarnaast hebben we naar de versieringen van de bladzijdes gekeken. Welke letters worden er versierd en waarom? Maar ook de mooie illustraties, soms bij de tekst en soms ook gewoon grapjes… en ze tekenden ook zichzelf regelmatig!

Daarna gingen we zelf aan de slag met het moderne schrijven: Handletteren. Daarbij ‘teken’ je een tekst in allerlei mooie letters en met mooie versieringen. Je ziet het veel op verpakkingen, in reclames en tijdschriften.

Na een korte uitleg en wat oefeningen kozen we allemaal een citaat uit de bijbel en gingen deze in mooie letters op papier zetten. De mooi versierde bladzijdes hebben we verstevigd met foamboard zodat iedereen zijn eigen bordje mee naar huis kon nemen. 

Vorige