De jongeren van YoungSeven hebben een klein beetje kunnen ervaren hoe het is om blind te zijn. Ervaren hoe het is om blind te zijn; waarom doen we dat eigenlijk als activiteit bij YoungSeven? Wat heeft dat nu met geloven te maken? Na die vraag aan de jongeren werd het even stil. Daar moest even over worden nagedacht, maar toen kwamen er toch heel zinnige antwoorden: “Zodat je een beetje weet wat dat is en om kennis te maken met iets wat je helemaal zelf niet kent. Om dan beter rekening kunt houden met iemand die blind is. Het geloof gaat ook over rekening houden met elkaar en zorgen voor elkaar.” Samen speelden we een spel, waarbij je de ander met z’n ogen dicht moest leiden; dat vraagt vertrouwen en voelt soms best een beetje eng. Daarna bedachten we heel veel vragen, die we zouden kunnen stellen:
– Hoe voelt het als je niet blind geboren bent, om langzaam blind te worden?
– Hoe gaat het als je verliefd wordt?
– Hoe kook je als je blind bent?
– Hoe weet je het verschil tussen een blik perziken en worteltjes, als je boodschappen doet?
En nog veel meer …
In een kerkje in Velsen-Noord zijn alledaagse situaties levensecht nagebouwd – in het volslagen donker. Er is een park, een winkeltje en een drukke straat; alles erop en eraan, behalve licht. Met behulp van de aanwijzingen van een blinde gids ontdekten we al snel, dat we met handen en voeten beter kunnen ‘zien’ dan we dachten. De gastvrouw die het geheel inleidde sprak over een ‘bijzondere ervaring’ die we gingen meemaken en dat we ‘rijker’ waren dan we dachten, maar wat dat betekende konden we pas achteraf begrijpen. En bijzonder was het zeker! De rondleiding eindigde in een kleine bar, waar iedereen een drankje mocht bestellen. Ha, ha, in het donker betalen is voor ons best lastig.
In drie groepen werden we door blinde of zeer slechtziende gidsen rondgeleid. In de donkere bar kwamen we samen en kregen we de gelegenheid om onze vragen te stellen. Een cafeetje in het pikkedonker; voor hen de gewoonste zaak van de wereld, maar voor ons toch wel apart. En of dat nog niet genoeg was, moest er ook nog even gedanst worden in de disco! Nou, die was dus ook pikdonker, maar muziek was er wel. En luid! We konden elkaar nauwelijks nog verstaan; zoals dat natuurlijk hoort in een échte disco! En toen ging de deur open en stonden we ineens weer in het licht, met absoluut een zeer bijzondere ervaring rijker! Na afloop nog even terug naar de pastorie in Heerhugowaard – De Noord, om onze ervaringen te kunnen delen met elkaar!

Vorige