Bekijk hier de foto’s

Op vrijdagavond 27 februari waren we te gast in het huis van de gemeenschap van Sant’Egidio welke gevestigd is aan het Waterlooplein te Amsterdam en direct verbonden is aan de  Mozes en Aäronkerk. De gemeenschap van Sant ’Egidio wil er zijn voor de armen. Dit niet alleen in de vorm van geld of eten geven, maar ook door vriendschappen op te bouwen met de armen. Er echt te zijn voor de mensen, oprecht geïnteresseerd zijn in iemand en een luisterend oor bieden. Dit doen ze door op vrijdagavond broodpakketten uit te delen en op straat in gesprek te gaan met de mensen en op iedere dinsdagvond wordt er een warme maaltijd bereid in het huis van Sant ’Egidio waarbij de daklozen uitgenodigd worden om in het huis te komen eten.

Wij waren welkom om op vrijdagavond met hen mee te gaan en de daklozen te ontmoeten. Aan het begin van de avond deden we inkopen en maakten we de broodpakketjes klaar. Om 20:00 uur sloten we aan bij het avondgebed in de kerk. Rond 21:15 uur gingen we naar een plein in de buurt, waar ook een bus van het Leger des Heils stond met soep, koffie en thee.

Het was de bedoeling dat je de dakloze een hand gaf, een broodpakketje gaf en vervolgens een gesprek met ze probeert aan te knopen. Er was ons verteld dat dat een eerste keer misschien niet gelijk zou gaan lukken. Maar onze jongeren ging het heel goed af. Sommigen daklozen pakken het broodpakketje aan en lopen direct weer weg, maar een heel aantal bleven inderdaad staan en zitten om een praatje verlegen. Het gebeurd niet vaak dat iemand eens oprecht geïnteresseerd in ze is. Alle jongeren hebben gesprekken gevoerd met diverse daklozen.

Om 22:45 uur gingen we aardig verkleumd weer terug naar het warme huis van Sant ’Egidius, je afvragend hoe de daklozen zichzelf nu warm gaan krijgen. Het was namelijk behoorlijk koud die avond. Een dakloze zei ook: “Ooh het is veels te koud, ik zie weer op tegen deze lange koude nacht. Hoe ga ik hem weer doorbrengen”.

In het huis van Sant ’Egidio konden we doorwarmen en hebben we nagepraat onder begeleiding van een pastoraal werker over de indrukken van die avond. Wat voor iedereen opviel, was dat het eigenlijk allemaal behoorlijk intelligente mensen zijn die door pech in het leven op straat zijn beland. Verbroken relatie, baan kwijt geraakt, huis moeten verkopen, schulden en waardoor niet meer een huurcontract kunnen krijgen, etc. Verhalen die ons allemaal kunnen over komen. We waren verbaasd over hoeveel wereldkennis de mensen hadden. Ze hebben geen krant of TV, maar ze waren evengoed van alles op de hoogte van wat er speelt in de wereld.

Om 23:45 uur gingen we vol met indrukken naar huis. Dankbaar voor het geen we die avond hebben mogen betekenen voor de daklozen en dankbaar voor het mogen kennis maken met de warme en gastvrije mensen van de gemeenschap van Sant ’Egidius. 

Vorige