Donderdagavond 24 maart kwamen jongeren van YoungSeven en Hi5spirit samen op de jongerenzolder van het Julianaklooster in Heiloo voor de tweede paasactiviteit. We gingen samen kijken naar De Passion live op TV. Het Julianaklooster heeft een kleine bioscoopzaal, met een goede mogelijkheid om De Passion op groot beeld te zien. We waanden ons bijna op de plek zelf waar het allemaal gebeurde!

Van tevoren aten we samen, zoals Jezus at met zijn vrienden. Dat was destijds geen gewone maaltijd, maar een Pesachmaaltijd. Jezus was een jood en herdacht elk jaar de uittocht uit Egypte, zoals alle joden, tijdens Pesach. We hebben uitgebreid stilgestaan bij de betekenis daarvan in relatie tot de betekenis van ons christelijke Pasen. Daarvoor moesten ze de stap maken om symbolische taal te kunnen verstaan, want naast het letterlijke verhaal van daar en toen, kan het ook voor ons vandaag heel veel betekenen.

Symbolische taal verstaan is voor veel jongeren van 12 jaar nog niet vanzelfsprekend; dat moeten ze leren. We begonnen met voorbeelden als een gebroken hart en in de put zitten. Ze snapten wel dat het daarbij niet ging om een letterlijk gebroken hart en dat je ook thuis op de bank in de put kunt zitten. Van daaruit hebben we gekeken naar de begrippen donker en licht en hoe God en Jezus daarmee verbonden zijn in relatie tot Pesach en het Paasverhaal. De uiteindelijke conclusie was: dat God altijd heel dichtbij je is! Hij kan misschien niet voorkomen dat het leven soms heel donker is, maar hij kan wel licht brengen in die duisternis, wanneer je het aandurft om erop te vertrouwen dat Hij heel dichtbij is. Dan kan God helpen door te troosten, moed en kracht te geven en – misschien wel het allerbelangrijkste – hoop geven! Het was mooi om te zien hoe betrokken ze luisterden en hele goede vragen stelden onderweg in het verhaal.

Daarna deden we een spel waarin de jongeren stelling moesten nemen met betrekking tot uitspraken over vriendschap, waarna ze hun keuze mochten toelichten. Dit maakte vooral duidelijk dat eenzelfde inhoudelijke motivatie soms toch kon leiden naar een andere keuze.

Deze totale voorbereiding maakte dat we De Passion met meer betrokkenheid konden gaan zien.

Vorige